lauantai 14. huhtikuuta 2012

Wapaapäivä;)

Jaa näyttää tämäkin vapaapäivä menevän ruoan parissa. Illalla tulee tuttuja syömään ruoanvalmistus aloitettu jo!!! Välissä pitää käydä töissä pari tuntia ja jatkaa kotikokkausta. Huomenna sitten raporttia mitä tuli tänään tehtyä;) jotain hyvää luvassa

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Rennompi kana viikonlopun viettoon


Aina ei jaksa nähdä suurta vaivaa viikonloppuruokaan, mutta pakko jotain hyvää on kuitenkin saada.
Tässäpä taas yksinkertaistetaan monesti monimutkainen asia eli kokonainen kana;) Unohdetaan ne täyttämiset ja muut hifistelyt, suola ja pippuri kantaa aika pitkälle.


                                           Ainekset
                           1kpl Kana (usein löytyy vain jäistä, ota se edellisenä päivänä sulaan)
                           1 Sitruuna
                           Suolaa
                           Pippuria
                           Oliiviöljyä
                           Sidontanarua/ on onnistunut myös normilangalla

 Ota kana huoneenlämpöön ainakin tunti ennen uuniin laittoa. Sido jalat kiinni rintaan, jotta kypsyy mahdollisimman tasaisesti. Vedä muutama viilto kanaan ja hiero sitruunamehua, suolaa(saa hierasta ihan reilusti) ja pippuria pintaan ja anna maustua noin 30min. Lämmitä uuni 180-asteeseen ja kypsennä 45-60 minuuttia. Kypsyys on helppo tarkistaa kun tökkäät veitsen lihaan ja jos neste on kirkasta kana on kypsä(raakana se on punaista).

torstai 12. huhtikuuta 2012

Raikkaammat Lihabullat


Onhan ne perinteiset lihapullat ruskeassa kastikkeessa lyömätön hitti, mutta välillä tekee mieli erilaisiakin ja näitä olen muutaman kerran tehnyt vieraille ja he ovat syöneet nämä joka kerta viimeistä pullaa myöten ;) Onhan lihapullat aina vähän työläitä mutta kerrankos sitä kokeilee.


                                                      Ainekset
                                           500g Sika-nauta jauhelihaa
                                           1Valkosipulin kynsi
                                           20g Vaaleaa leipää murennettuna
                                           20g Parmesaanijuustoa
                                           1Sellai peruspallo Mozzarella juustoa
                                           1tl oreganoa
                                           0,5 pnt lehtipersiljaa
                                           0,5 tl kanelia
                                           1 sitruunan mehu ja kuori
                                           2 kananmunaa
                                           Korppujauhoja leivitykseen
                                           Oliiviöljyä paistoon (käy tavallinenkin öljy)
                                           Suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

Raasta mozzarella. Sekoita kaikki ainekset keskenään paitsi korppujauho ja öljy.
Pyörittele halutun kokoisia lihapullia ja sen jälkeen pyöritä pallo kevyesti korppujauhossa. Paista kevyt väri paistinpannulla ja lämmitä uuni 200-asteeseen. Kypsennä loppuun noin 5-10 minuuttia riippuen miten isoja pullia on kyseessä.      

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Hirvipataa ja perunamuusia

Pääsiäsen pyhinä ei tässä perheessä tänä vuonna lammasta syöty kun allekirjoittanut sai lahjaksi hirven paistia;) En tiedä mitä itse metsästäjä on mieltä tästä (toivottavasi en raiskannu lihaa hänen mielestään), mutta oma porukka nautti kyllä täysin siemauksin joka palasta.



Ainekset
700g Hirven paistia
2kpl sipulia
2kpl Valkosipulin kynsiä
2 Varsisellerin oksaa
3kpl porkkanaa
2kpl Katajanmarjaa
3kpl Laakerinlehteä
4-5 maustepippuria
1prk Demi-glasea
Punaviiniä
200g Mustia torvisieniä
Suolaa maun mukaan
Voita 30g
Vehnäjauhoja 30g

Perunamuusiin
Perunoita 500g
Voita 50g
sipuli 1
Suolaa

Ensin Paistellaan lihat voissa ja öljyssä ruskeiksi, jonka jälkeen ne maustetaan suolalla ja pippurilla. Laitetaan paiston jälkeen isohkoon kattilaan.
Lihojen jälkeen juurekset, sienet ja sipulit pannulle ja paahdetaan ruskeahkoiksi. Paiston jälkeen lorauta noin 3dl punaviiniä pannulle, kiehauta ja lisää lihojen päälle. Tällä kertaa tein voista ja jauhoista pienen suurusteen vaikkakin saa jäädä aika liemimäiseksi eli voi ja vehnäjauho pannulle ja kun seos on ruskeaa ja tuoksuu vähän pähkinämäiseltä on valmis ja voit laittaa kattilaan. Saapi laittaa vettä niin paljon että kaikki peittyy kunnolla ja anna muhia kannen alla miedolla lämmöllä 2 tuntia, jonka jälkeen kansi pois ja anna nesteen kiehua kasaan, että maut tiivistyvät. Valmista on;))

Perunamuusi pitää olla tietysti näin arvokkaalle ruoalle myös hyvän makuinen. Sulata voi kattilassa ja kypsennä sipulit pehmeäksi siinä. Saa pulputella hiljalleen vieressä kun perunat kiehuu. Kun perunat valmiita vatkaa ne ja voi ja lisää maitoa niin paljon kuin tarvitsee.(itse pidän vähän löysemmäst muusista joten maitoa menee enempi)





Se parempi papulisäke....


Henkilökohtaisesti ärsyttää kun ei saa noista meidän tex-mex-ravintoloista ei saa ruoan lisukkeena papuja!!(Aina vaan nachoja ja salsaa)Niinpä tein tälläisen joka paikan lisukepapuhässäkän joka sopii todella mainiosti mehican-iltamiin tai muuten vaan lisukkeeksi vaikkapa possun potkalle!! Valmistus on niin yksinkertainen että melekin nolottaa luetella ainekset, mutta toisaalta yksinkertainen on kaunista vai mitä.


                                                   Ainekset
                                      1x500g tomaattimurskaa
                                      2x500g kidneypapu purkkia (liota veden alla ennen käyttöä)
                                      2 Sipulia
                                      3 Valkosipulin kynttä
                                      Chiliä (tuoreena tai mausteena, tai jalopenoa, ihan mitä vain mistä saa potkua)
                                      2tl Juustokuminaa
                                      Suolaa ja pippuria jos tarvii
                                      1purkki Smetana/Ranskankerma/Kermaviili
                                      (maku melki sama rasva% eroa)
                                      1pss Nachoja
                                      1 pnt Tuoretta korianteria
                                      hieman öljyä

Paistellaan sipulit öljyssä, että maut liukenee mukaan, sen jälkeen mausteet, pavut ja tomaattimurska. Annetaan kiehahtaa sen verran et saa maut kuntoon. kaada laakealle alustalle. Ranskankermat(tai vastaava) päälle niin että pavut peittyy. Leikkaa korianteri silpuksi ja heitä niskaan. Koristele nachoilla reunat. Ja annostahan ei tarvitse syödä haarukalla kun nachot toimittavat sitä virkaa. Fingerfoodia parhaimmillaan. NAM

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Focaccia-tyyppinen

Rupesi tekemään hirvittävästi mieli foccaciaa, mutta eihän mulla ollut kuin ripaus vehnäjauhoo kotona ni pakkohan se oli ruveta säveltämään ja täytyy sanoo et vaikka ei tuo nyt mikään hillitön gourmet-luomus ole niin maku oli kyllä järisyttävän hyvä. Ja taas kerran erittäin helppo valmistaa, mikä on meikäläiselle kynnyskysymys kun leipää tehdään kotioloissa. Ei kukaan jaksa ruveta vaivaamaan puoltapäivää noita taikinoita.


                                                            Ainekset
                                           5dl  Kädenlämpöistä vettä
                                           1pss/11g  Kuivahiivaa
                                           1Rkl öljyä tai oliiviöljyä
                                           1tl rosmariinia
                                           2tl suolaa
                                           2dl vehnäjauhoja (nää jauhon määrät tietenkään ei pidä paikkaansa)
                                           2dl Ruisjauhoja   (mutta suuntaa antavia tietenkin)
                                           Voita leipävuoan voiteluun
                                           Koristeluun tomaattia ja yrttejä


Niinkuin sanoin niin teen nämä leivät helpoksi kaikille eli sekoita hiiva, öljy, suola ja rosmariini veteen. Sen jälkeen jauhot sekaan saa jäädä aika vaikeasti käsiteltäväksi tässä vaiheessa. Liina päälle ja anna kohota 30min. Voitele leipävuoka voilla tasaiseti joka puolelta. Sitten pyöräytä taikinan sekaan sen verran jauhoa että saat sen kipattua leipävuokaan. Anna taas kohota 30min. Pirskota oliiviöljyä pintaan ja koristele tomaattilohkoilla ja yrteillä. Itsellä on aika huono uuni niin meni tässä 175-asteessa sellain rapiat tunti. Ei muuta ku herkuttelemaan. Niin täytyy lisätä et ei tässä tarvi etes sormiaan liata ite sekotan lusikalla vaan kaiken mössöksi.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Possun potkaa bbq


Sitten yksi ylivoimaisista suosikeistani kaikista ruuista: Porsaan potkaa!! Äärimmäisen helppo valmistaa, vaatii tosin muutaman tunnin valmistelun. Takuuvarma hitti mihin tahansa illanistujaisiin tai muuten vaan herkutteluun.


                                                          Ainekset
                       2kpl porsaan potkaa (n.3-4kg)
                       2kpl sipulia
                       2kpl porkkanaa
                       2-3 valkosipulin kynttä
                       2-3 laakerinlehteä
                       hieman suolaa
                       muutama mustapippuri
                       Purkki bbq-kastiketta (itselläni oli hb-bbq)
                       Fariinisokeria

Itse suolaan aina lihat edellisenä päivänä jolloin kypsentäessä ei tarvitse niin paljoa lisätä. hyväksi havaittu määrä on noin 16g/per kilo lihaa hierotaan vain pintaan)
Kuumenna paistin pannu kuumaksi ja paista lihan pinnat kiinni niukassa öljyssä.
Ota isoin kattila minkä löydät ja upota potkat sinne ja vettä päälle. Anna kiehahtaa ja kuori ylimäräiset vaahdot pois jonka jälkeen juurekset ja mausteet sekaan. Anna kiehua noin 2 tuntia tai kunnes tuntuu että liha lähtee luusta melkein irti. Sitten voipi lihat jäähdyttää tai suoraan uunipellille. Lämmitä uuni 200-asteeseen ja hiero bbq-kastiketta ja fariinisokeria niskaan ja anna paahtua uunissa noin 20minuuttia. (10minuutin jälkeen voi laittaa uuden kerroksen kastiketta ja sokeria). NAMNAM

Italian mummon pastakastike



Näin Anthonyn Bourdainin maailmalla italiassa ja jakson lopussa hän vieraili italialaisessa perheessä, jossa mummo valmisti pastaa niinkuin heillä sunnuntaisin tapana ja siitä asti olen halunnut kokeilla samaan tyyliin itsekkin ja tässä olisi reseptiä teillekkin. Oli meinaan ihan sairaan hyvä tomattipasta ;)


                                                               Ainekset:
                                  1pkt mausteisia makkaroita (tässä tapauksessa oli saarioisten raakabratwursti)
                                  noin 500g rasvaista possua(potka, kassler suosikkejani)
                                  3kpl sipulia
                                  4-5 Valkosipulin kynttä
                                  2isoa purkkia paseerattua tomaattia
                                  0,5 dl oliiviöljyä
                                  2-3 laakerinlehteä
                                 Tuoretta Basilikaa
                                  Suolaa ja pippuria maun mukaan
                                  30g voita

Ihan ensteks oliiviöljy kuumaks pannulla. Sitten valkosipulit, possut ja makkarat ruskeiksi asti siinä. 'sen jälkeen sipulit ja muut aineet paitsi tuore basilika. Anna muhia kannen alla noin kolme tuntia että porsaan lihasta tulee tooodella pehmeää. Itse nostelin lihat keiton jälkeen pois ja vatkasin hieman voita ja basilikat kastikkeeseen, jonka jälkeen siirsin pastat loppukypsymään sinne. Ripaus parmesaania niskaan ja on todella herkullista;) itse en edes kaivannut niitä lihanpaloja mukaan, vaan jäi seuraavalle päivälle muuhun ruokaan ne antoivat vaan kastikkeeseen niin täyteläisen maun

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Tiramisu

Aloitetaan tämä bloggaus helpoimmalla mahdollisella eli Tiramisulla!!
Erittäin helppo valmistaa, mutta yllätävän harva sen osaa tehdä, enkä toistaiseksi ole tavannut ihmistä joka ei tykkäisi tästä klassikosta.

                                          Ainekset
                                    2prk Mascarpone juustoa
                                    3kananmunankeltuaista
                                    0,5dl sokeria
                                    Kaakaojauhetta
                                    Tilkka likööriä maun mukaan (itse laitoin vana tallinnia näihin)
                                    savoiardi-keksiä
                                    2dl  Vahvaa kahvia

Ja homma menee näin...Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarponejuusto ja likööri.
Dippaa nopeasti keksit yksitellen kahvissa(nopeasti ettei kostu liika ja mene totaaliseksi mössöksi)
Sen jäkeen kerroksittain mascarpone->keksi->kaakaojauhe->mascarpone, kunnes raaka-aineet loppuu tai annostelumaljat täynnä ;) koristele millä milloinkin ja anna olla kylmässä mielellään muutama tunti ennen tarjoilua ni kerkee makustua